31
Srpanj
2012

Fiskalizacija Hrvatske

Fiskalizacija Hrvatske

Vlada RH objavila je prijedlog Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Ove informacije naš su sažetak i pokušaj da na jednostavan način objasnimo proces po kojemu će se fiskalizacija odvijati.

Što je to fiskalizacija?

Fiskalizacija je niz propisa kojima se strogo regulira sadržaj i ostale  radnje kojima se tretiraju upravo izdani računi.

Radi se o tome da će se svi izdani računi, odmah po njihovom sastavljanju, morati digitalno potpisati a potom i odmah, putem Internetske veze, dostaviti na server porezne uprave. Server porezne uprave, u takvoj elektroničkoj transakciji, vratiti će tzv. JIR broj (Jedinstveni Identifikator Računa) a koji će se onda odmah na tom računu morati i ispisati.

Slijedeća stavka fiskalizacije je uvođenje obveze da se na kraju radnoga dana, a najkasnije do početka slijedećega, također u digitalnoj formi, putem Interneta, na server porezne uprave dostavi datoteka sa prometima jučerašnjeg dana.

U praktičnom smislu, gore navedeno navodi na zaključak da je svaki obveznik fiskalizacije, obvezan nabaviti digitalni certifikat (u RH ga izdaje FINA). Digitalnim certifikatom će se obavljati proces digitalnog potpisivanja svakog izdanog računa. To dalje znači, da će obveznici fiskalizacije MORATI izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja. (Trenutni propisi definiraju samo obavezni sadržaj računa, a ne i način njihova izdavanja.)

Dakle, postupak fiskalizacije u praktičnom smislu zahtjeva od obveznika fiskalizacije da :

  • - posjeduje digitalni certifikat (još sam u listopadu 2011.g. pisao na temu digitalnog potpisa i certifikata. Pročitajte taj članak.)
  • - na lokaciji izdavanja računa ima Internetsku vezu u trenutku izdavanja računa
  • - račune izdaje elektroničkim naplatnim uređajem koji je sposoban digitalno potpisati svaki izdani račun i elektroničkom ga vezom dostaviti poreznoj upravi na dodjelu JIR broja.

Tehnička izvedba

U prijedlogu se Zakona o fiskalizaciji, navode dva načina tehničke izvedbe fiskalizacije :

Prvi je nabavka tzv. fiskalnog printera, koji u sebi ima logiku prihvata računa iz aplikacije, digitalnog potpisivanja kao i dostave u poreznu upravu.

Drugi način je nadogradnja poslovnog programa kako bi SAMO on  obavljao sve propisane radnje sastavljanja računa u propisanoj formi kao i digitalnog potpisivanja i dostave u poreznu upravu, te prihvaćanja JIR broja i ispisa na tom računu.

Mi smo naravno, već sada skloniji ovom drugom rješenju, a kako se naši korisnici ne bi izlagali i dodatnim troškovima nabavne ne jeftinog fiskalnog printera. Sve naravno ako Zakon preživi u ovoj formi prijedloga kakav je sada.

Rješavanje mogućih problema

Prijedlog Zakona, u ovoj formi, već prilično precizno definira i ponašanje u slučaju problema s Internet vezom ili problema sa napajanjem itd. Ukratko sve se svodi na naknadnu dostavu izdanih računa za vrijeme ne mogućnosti komunikacije poreznoj upravi, i dodjelu JIR brojeva. Za ovaj se slučaj određuje rok od dva radna dana u kojemu se izdani računi moraju dostaviti na dodjelu JIR brojeva.

Kazne

U prijedlogu se nalaze i prijedlog visine kazni za nepoštivanje bilo koje propisane odredbe. Iznosi kazni su od 5tkn pa sve do pola milijuna kuna.

Rokovi za primjenu

Prijedlog definira i faze s rokovima primjene. Primjena u prvoj fazi krenula bi već s 01.01.2013.g. ali samo za velike i srednje tvrtke kao i  sve ugostitelje. 

Male tvrtke bi svoje malotrgovačke poslove morale fiskalizirati do 01.04.2013.g., a veletrgovačko poslovanje do 01.08.2013.g. 

Eto, mi ćemo pratiti svako daljnje slovo na ovu temu a pripreme smo već započeli jer otprilike znamo kako će se tehnički riješiti sustav sa strane porezne uprave pa nam ostaje "samo" fizički prilagoditi WIP i WIPOS sustav novim pravilima fiskalizacije.

Autor; Mladen Babić Kategorija: Ostale teme

O autoru

Mladen Babić

Mladen Babić

Mladen je suvlasnik obiteljskih tvrtki Tvornica programa d.o.o. i Kompjutorski centar Xanadu. Programiranjem se bavi još od davne 1985. godine. Izvrsno poznaje veliki broj programskih jezika i cijeli niz tehnologija i programerskih principa. Danas intezivno koristi Javu, C#, PHP, MySQL, MSSQL, JavaScript, ExtJS, HTML i CSS, VFP itd. Trenutno težište preokupacije mu je, uz održavanje i daljnji razvoj WIP poslovnoga sustava, programiranje novog poslovnoga sustava u oblacima, te razvoj aplikacija za geolokacijsko praćenje pametnih telefona na digitalnoj karti u stvarnom vremenu i općenito dizajniranje nativnih i hibridnih Androidnih aplikacija.

Komentara (0)

Ostavite komentar

Molimo Vas da se logirate kako bi mogli ostaviti komentar.