ČPP WIPOS [fiskalizacija]

Često Postavljena Pitanja i pripadajući odgovori u vezi WIPOS fiskalne blagajne.

ZADNJE AŽURIRANJE : 04.02.2013. u 17:00h

Što je to zaključak?

Zaključak možete zamisliti kao kutiju u koju ubacujete račune koje upravo izdajete iz programa. Tu kutiju dajete operaterima (konobarima,  blagajnicima) na korištenje. Svaka kutija koju otvorite označi se svojim rednim brojem kao i datumom dana kada je ta kutija i otvorena. U kutiju se prilikom njenog otvaranja upisuje i iznos zatečenog novca koji se unutra nalazi - a prije ubacivanja ijednog računa u tu kutiju. Kutija je otvorena cijelo vrijeme dok je ne odlučite zatvoriti. Kutiju možete otvoriti na početku dana a zatvoriti na kraju dana, ali je možete otvoriti i zatvoriti na početku i na kraju svake smjene - prema Vašem nahođenju. Kutija sa današnjim datumom, mora biti zatvorena s današnjim datumom (dakle ne može biti otvorena dva ili više dana). Ako kutiju s današnjim datumom, zaboravite danas i zatvoriti, program će Vas sutra tražiti da zatvorite tekuću kutiju, otvorite novu i tek onda nastavite ubacivati nove račune u novu kutiju. Kada trenutnu kutiju zatvorite, svi računi koju su ubačeni u nju i dalje se nalaze unutra, ali se u nju više ne mogu ubacivati novi računi. Za svaku kutiju možete izdati naredbu da se zbroje iznosi računa koji se nalaze u toj kutiji. Samo zatvorene kutije možete prevoziti u WIP centralni poslovni sustava (ako ga koristite). Sve izdane račune, koji se nalaze u svim zatvorenih kutijama, nazivamo arhiva računa. 

Analogno gore rečenom - otvaranje kutije je "Otvaranje zaključka". "Tekući zaključak" je trenutno otvorena kutija u koju se ubacuju računi. "Zaključenje kase" je u stvari proces zatvaranja trenutno otvorene kutije. Upis pologa je označavanje koliko je u kutiji zatečeno novaca prije ijednog izdanog računa. Stanje blagajne, kada su sve kutije zatvorene, a nova još nije otvorena, nazivamo trenutak kada nije otvoren novi zaključak. Kada se u tom trenutku klikne na tipku s "lokotom" (odnosno otvori prozor za prijavu operatera), program otvara dvije tipke - jednom se odustaje od otvaranja novog zaključka, a drugom se može otvoriti novi zaključak.

Kada smo odabrali karticu, i to slučajno, ne možemo se vratiti i odabrati gotovinu. Može li se to ispraviti?"

Uvijek mora postojati trenutak kada se trenutni račun više ne može ispravljati. U slučaju plaćanja karticom, to je trenutak izbora načina plaćanja "Kartica". Nakon što se odabere način plaćanja "Kartica", WIPOS više ne dozvoljava odustajanje od tog računa.

Zato je potrebno tek kada kartica kupca, na POS aparatu banke prođe validaciju - odabrati i u WIPOSU način plaćanja "Kartica" i dovršiti račun.

Ako ste ipak, zabunom, već odabrali način plaćanja "Kartice", a kartica kupca na POS aparatu ne prolazi validaciju, tada tekući račun izdajte do kraja, a zatim normalnom procedurom storniranja cijelog računa (Alt-S) stornirajte taj pogrešan račun, nakon čega možete kreirati potpuno novi ispravan račun.

Ne mogu upisati polog. Polje je onemogućeno.

Polog možete upisati u prozoru za prijavu operatera ali SAMO onda kada u WIPOS blagajni nije otvoren novi zaključak.

Kada upišete polog, i otvorite novi zaključak, a prilikom ponovnog  otvaranja prozora za prijavu operatera - WIPOS više ne dozvoljava izmjenu iznosa pologa, sve dok se blagajna ne zaključi. Nakon zaključena i ponovnog otvaranja prozora za prijavu operatera, polog će se moći upisati kao i novi zaključak otvoriti.

Program javlja grešku : "Certifikat nije izdan od strane FINA-e."

Ova se greška događa kada pokušate svojim aplikativnim produkcijskim certifikatom pristupiti DEMO serveru porezne uprave ili pak pokušate našim DEMO certifikatom pristupiti produkcijskom serveru porezne uprave. Sve o načinima spajanja, možete pročitati u ovom našem članku : Načini spajanja na servere porezne uprave

Server na koji se WIPOS blagajna pokušava spojiti, kao i certifikat koji dajete WIPOS fiskalnoj blagajni na korištenje, podešavate u WIPOS programu ovdje : "Obrada" > "8.. generalni podaci o kasi" > "Podešavanje certifikata".

Također, upute za pripremu WIPOS fiskalne blagajne za produkcijski rad,  potražite ovdje

Ne mogu izaći iz programa ili ne mogu otvoriti novi račun tipkom "Novi račun". Zašto?

Dvije su najčešće greške korisnika :

Prva je greška u slijedećem scenaciju : pritisnete tipku "Novi račun" prilikom čega program ulazi u režim dodavanja stavaka na račun. U tom trenutku možete samo dodati stavku na račun ili naplatiti račun. Također u ovom trenutku možete i tipkom "ESC" odustati od računa. Za vrijeme dok je program u režimu dodavanja računa - NE MOŽETE IZAĆI IZ PROGRAMA ! Morate ili odustati od računa tipkom "ESC" ili naplatiti račun. 

Druga je pogreška u slijedećem scenariju : Otvorite novi račun tipkom" Novi račun", dodate stavke računa a zatim račun i naplatite tipkom "Naplati" pa "Gotovina". Nakon toga programska kontrola stane u polju "UPLATA POVRAT" i tu očekuje da upišete koliko Vam je kupac dao novaca, a sve kako bi program izračunao iznos za povrat. Dok je kontrola programa u tom polju, polje je plave boje i tada morate pritisnuti tipku "ENTER" (na touch tipki je to velika žuta tipka s desne strane) a nakon čega program omogućuje daljnju kontrolu. Puno korisnika ne vidi da je kontrola u polju za unos uplate, i uporno pritišče tipku "Novi račun" a program kao "ne sluša". Dakle - ENTER pa onda možete dalje!

Molimo informatičare koji su radili implementaciju kod korisnika, da dodatnim naporom korisnicima pojasne ova dva scenarija jer je  najgori scenarij da korisnik gasi računalo nasilnim putem što može biti pogubno za datoteke Windowsa i programa a koje su učitane u memoriju računala u tom trenutku.

Program javlja grešku :  "Nemate internet konekciju", iako mi npr. surfanje i emailovi uredno rade.

Sa Vašeg računala nije moguće napraviti PING na server izvan Vašeg lokalnog subneta pa WIPOS detektira da nemate Internet konekciju i ne želi niti pokušati fiskalizirati račune.

To možete provjeriti tako da pođete u "Command promt" Vaših Windowsa i kucate "ping google.com". Ako kao povratnu informaciju ne dobijete odgovor nalik ovom (IP adresa se može razlikovati) :
"Replay from 208.117.229.185: bytes=32 time=11ms TTL=58", tada kod Vas ovaj problem postoji.

Ovom problemu, uzrok može biti u firewalu Vaših Windowsa u kojemu je potrebno omogućiti "ICMP echo request" (evo primjera uputa za XP Windows uputa), ili uzrok može biti blokiranje od strane Vašeg davatelja usluge povezivanja na Internet. Nazovite svog davatelja Internet usluge, i recite im da Vam ne radi "ping prema google serveru" a da ste lokalno kod Vas omogućili "ICMP echo request". Ako ovom niste vični, kontaktirajte svog lokalnog informatičara i uputite ga na ove naše upute.

Program javlja grešku : "Nema odgovora servera."

Evo mogućih razloga :

1. Blokiran Vam je promet na portu 8449 u firewallu Vašeg operativnog sustava. Rješenje je da ovaj port postavite u listu iznimaka..

2. Blokiran Vam je promet na portu 8449 u firewallu Vašeg routera.

Čak iako to možda nigdje ne vidite u routeru, promet ne prolazi a statistika prometa u routeru pokazuje grešku. U ovom scenariju bi trebali lokalnu IP adresu Vašeg računala, onog računala gdje je instalirana WIPOS fiskalna blagajna, upisati u "DM zonu" u Vašem routeru, ali o tome obavijestiti i Vašeg davatelja usluga, jer će se nakon nadogradnje routera s njihove strane problem vjerojatno ponoviti iz razloga što će se zapis u "DM zoni" postaviti na inicijalno prazno stanje. Također, IP adresa će se obrisati nakon reseta routera.

Program javlja grešku : "Greška u komunikaciji niske razine. Nema odgovora servera."

To znači da se Vaši podaci ne kodiraju prilikom putovanja do CISa porezne uprave. Najvjerojatniji je razloga da niste u Vaše Windowse instalirali tzv. "RDC CA ROOT" certifikat.
Upute za ovu instalaciju, možete pronaći ovdje : Instalacija RDC CA ROOT certifikata

Program javlja grešku : "OIB nije identičan OIBu iz certifikata" 

OIB koji se nalazi u Vašem aplikativnom produkcijskom certifikatu, a koji ste prijavili u WIPOS blagajnu, nije identičan onom koji ste upisali u polje "OIB obveznika fiskalizacije", a koje se nalazi u "Obrada" > "8.. generalni podaci o kasi" > "Podaci tvrtke"

Na računu mi se ispisuje : 
"-- OVO JE DEMONSTRACIJSKI RAČUN --"

Kada je WIPOS fiskalna blagajna, upućena na komunikaciju s testnim CIS serverom, tada se na računu ispisuje poruka "--OVO JE DEMONSTRACIJSKI RAČUN--".

Podešavanje se obavlja slijedeći ovaj put :
tipka "Obrada" > tipka "8.. Generalni podaci o kasi" > tipka "Podešavanje certifikata" > tipka "Izmjena" > "Testni server porezne uprave".

Ako se u ovoj opciji, izabere "Produkcijski server porezne uprave", WIPOS će "za stvarno" fiskalizirati buduće račune ali samo ako je, u opciji "Podaci tvrtke", uključena opcija "Fiskaliziraj račune od sada" ili je uključena opcija "Fiskaliziraj račune od 01.04.2013." + ako je trenutni datum veći ili jednak datumu 01.04.2013.)

Znači ako je trenutni datum manji od 01.04.2013. i Vi ste trgovina koja još ne fiskalizira račune, morate podesiti dvije stvari :

1. "Fiskalizirati račune od 01.04.2013." u opciji "Podaci tvrtke" i
2. podesiti "Produkcijski server porezne uprave" u opciji "Podešavanje certifikata"

U slučaju da kupac želi platiti dio iznosa u gotovini a dio karticom, kako to riješiti?

U takvim situacijama potrebno je stavke računa podijeliti na dva računa i izdati kupcu dva računa sa dva različita načina plaćanja, jedan u gotovini a drugi s karticom. Ako se radi o jednoj stavki robe ili usluge, tada je moguće tu robu podijeliti količinski a u omjeru uplate. Pa bi tako na jednom računu trebalo dodati istu robu ili uslugu u količini npr. "0.6" komada a na drugom računu u količini od "0.4" komada - za slučaj ako želimo uplatu podijeliti u omjeru 60 naprema 40.

Prilikom pokušaja izrade sigurne kopije podataka, program mi javlja grešku : "disk (disketa) oštećena".

Ovo se često događalo u slučaju kada ste u nazivu svoje tvrtke, u podacima koji se ispisuju na račun, koristili navodnike ("), pa sigurna kopija nije mogla napraviti datoteku koja u svom nazivu sadrži naziv Vaše tvrtke, odnosno znak navodnika.

Ovo ponašanje programa smo promijenili u verzijama nakon 03.01.2013. Instalirajte dakle noviju ili jednaku verziju navedenoj, pa ćete nakon toga i dalje u nazivu svoje tvrtke moći koristiti znakove navoda.

 

  • Subota, 05 Siječanj 2013

Comments (0)

Ostavite komentar

Molimo Vas da se logirate kako bi mogli ostaviti komentar.