tekst || FISKALIZACIJA WIPa (slijednost potrebnih radnji)

Donosimo popis potrebnih radnji i potrebnih provjera za fiskalizaciju WIPa i WIPOSa.

Vrste certifikata potrebnih za fiskalizaciju

Za fiskalizaciju su Vam potrebna DVA certifikata :

 • Prvi certifikat zovemo „Aplikativni certifikat za fiskalizaciju“. Taj certifikat će Vam izdati FINA nakon što im predate zahtjev. Ovaj certifikat služi za digitalno potpisivanje Vaših računa.
  „Aplikativni certifikat" je „najobičnija“ datoteka (file) koja je zaštićena lozinkom. Lozinku određujete upravo Vi i to u trenutku preuzimanja certifikata sa FININIH Internetskih stranica.
 • Drugi certifikat se instalira na RAČUNALO koje obavlja fiskalizaciju. Taj se certifikat zove „ROOT RDC CA CERTIFIKAT“. Ovaj certifikat služi za kriptiranje prometa između WIPa i servera porezne uprave a sve u cilju kako taj promet ne bi bio čitljiv nekome tko ga eventualno presretne. (npr. zaposlenik kod Vašeg davatelja usluge povezivanja na Internetsku mrežu)

Kako doći do „Aplikativnog fiskalnog certifikata“?

 • Predajte zahtjev u Fini za izdavanje Aplikativnog fiskalnog certifikata
 • Nakon dobivenog referentnog broja i autorizacijskog koda iz FINE, potrebno je preuzeti certifikat sa FINAinih Internetskih stranica. Evo video uputa za preuzimanje certifikata :  video || preuzimanje fiskalnog certifikata s Fininih Internetskih stranica
 • Preuzeti certifikat spremite na "memory stick" ili Vaše računalo. Njega kopirajte na sva računala koja će obavljati fiskalizaciju. Čuvajte ovaj certifikat na više mjesta, a lozinku koju ste izabrali prilikom preuzimanja - zapamtite.

Preuzimanje i instalacija ROOT CA certifikata

Preuzimanje "ROOT RDC CA" certifikata se slobodno i neograničen broj puta može preuzeti sa stranica FINAe. Za njega Vam ne treba nikakva prijava niti zahtjev. Ovaj se certifikat MORA INSTALIRATI na SVA računala koja će koristiti komunikaciju sa "CISom PUom" (Centralnim Informacijskim Sustavom Porezne uprave), odnosno koja će obavljati fiskalizaciju računa. U suprotnom WIP ili WIPOS će vraćati grešku „Greška niske razine. Nema odgovora  servera.“. 

 

Priprema WIPOS fiskalne blagajne za fiskalizaciju

Priprema WIP centralnog sustava za fiskalizaciju

 • Instalacija „ROOT RDC CA certifikata“ na SVA računala koja koriste WIP centralni sustav 
  Svako WIP računalo koje će obavljati fiskalizaciju MORA imati instaliran i „ROOT CA certifikat“. U suprotnom WIP će vraćati grešku „Greška niske razine. Nema odgovora  servera.“.
  Upute za instalaciju „ROOT CA certifikata“ možete pronaći ovdje : video || upute za preuzimanje ROOT RDC CA certifikata s Internetskih stranica FINAe

 • Prijava „Aplikativnog fiskalnog certifikata“ u WIP centralni sustav
  U WIPu se fiskalni certifikat prijavljuje za svakog korisnika (poslovnu godinu) posebno. Dakle za sve korisnike iz liste koja se nalazi u „1. Parametri“ > „1.. Izbor korisnika“.
  To znači, da ako u WIPu vodite paralelno poslovanje više tvrtki, proces prijave fiskalnog certifikata ćete morati proći za svakog korisnika posebno, i to – logično - s njegovim fiskalnim certifikatom!

  Ako je na istu WIP bazu podataka (WIP korisnik, odnosno poslovna godina) spojeno više računala u lokalnoj ili Internetskoj mreži, prijavu fiskalnog certifikata NE MORATE obavljati na svakom računalu posebno. Dovoljno je to obaviti samo na jednom računalu (dakle ili WIP serveru ili WIP klijentskom računalu) jer su podaci certifikata u WIPu sadržani u WIPovoj bazi podataka pa je time certifikat odmah dostupan svim računalima u mreži koji i "gledaju" tu bazu podataka.

  Za prijavu certifikata u WIP centralni sustav ne treba obavljati nikakvo kopiranje certifikata na folder WIPa, nego je dovoljno samo certifikat imati dostupan za dohvaćanje s  bilo kojeg foldera ili diska. Znači certifikat možete imati na npr. „memory stick“ uređaju i odmah krenuti u proceduru prijave certifikata u WIP centralni poslovni sustav. 

  Evo videa za prijavu certifikata u WIP centralni sustav : 
  video || Prijava aplikativnog fiskalnog certifikata u WIP centralni sustav
   
 • Digitalna prijava SVIH poslovnih prostora u poreznu upravu iz WIP centralnog sustava
  Prije izdavanja računa s nekom oznakom poslovnog prostora, potrebno je na server porezne uprave dostaviti tzv. "Prijavu poslovnog prostora" s kojom prijavljujemo upravo tu oznaku poslovnog prostora koju kanimo koristiti prilikom izdavanja računa.

  Kroz WIP se mogu prijaviti SVI poslovni prostori čije se oznake poslovnih prostora pojavljuju u fiskalnim oznakama računa koje izdajete iz WIPa. (fiskalna oznaka računa je : npr. 127-POS2-1 u kojoj je POS2=“Oznaka poslovnog prostora“).

  To znači da WIP može prijaviti i one poslovne prostore u kojima rade WIPOS fiskalne blagajne.  Napominjemo i da WIPOS fiskalna blagajna može prijaviti poslovni prostor, ali ako koristite WIP centralni sustav, onda je dobra praksa da se SVI poslovni prostori prijave kroz WIP centralni sustav jer onda na jednom mjestu imate mogućnost prijave i novih poslovnih prostora, kao i zatvaranje pojedinih poslovnih prostora u budućnosti bez da morate fizički poći do tog poslovnog prostora.

  U tom slučaju, dakle ako poslovne prostore prijavljujete kroz WIP centralni sustav - NE TREBATE  poslovne prostore prijavljivati i kroz WIPOS fiskalnu blagajnu!

  Video upute za prijavu, zatvaranje i promjenu podataka o poslovnom prostoru, a sve naravno kroz WIP centralni sustav, pogledajte u ovom video uratku :
  video || Prijava, zatvaranje i promjena adrese poslovnih prostora u WIP centrlanom sustavu 
 

VAŽNE NAPOMENE :

 • WIP centralni sustav, u ovom trenutku (22.03.2013.) još nema uključenu mogućnost fiskalizacije računa, ali će to do 01.04.2013. imati (pratite naše Internetske stranice). Kada se sve pripremi po ovim uputama, WIP će se samo nadograditi standardnom procedurom nadogradnje, nakon čega će imati potpunu fiskalnu funkcionalnost.
 • Prije postupanja po ovim uputama, morate imati nadograđen WIP na verziju minimalno od dana : 21.03.2013.
 • za Windows XP : Minimalni operacijski sustav za rad "WIP centralni sustav"verzije jednake ili novije od 01.03.2013. je "Windows XP SP3

 • Također na Windows XP verziji Windowsa, morate DODATNO  instalirati "Microsoft .NET framework 3.5". "Microsoft .NET framework" možete preuzeti s naših Internetskih stranica, slijedeći ovu poveznicu.

  Na novije Windowse, dakle "Windows 7", "Windows8" navedeni .NET framewprk nije potrebno instalirati jer je taj "programski alat" već uključen u same Windowse. 
 • ako SVE račune izdajete s načinom plaćanja „Transakcijski račun“ ne morate uopće zatražiti FINA certifikat, ne morate i ne možete „fiskalizirati račune“, i NIKADA ne smijete izdati račun za gotovinsko plaćanje. Također, ne morate digitalno prijavljivati svoj poslovni prostor. Ipak, morate zadovoljiti „Fiskalnu numeraciju računa“ - što znači da Vam računi moraju biti numerirani u formatu „RedniBrojRačuna – OznakaPoslovnogProstora – BrojNaplatnogUređaja“.
 • uočili smo : na "piratskim", neoriginalnim verzijama "Windowsa XP", mogu se dogoditi problemi da se "Microsoft .NET framework" ne može instalirati, pa svi oni koji su nas odavno poslušali i postupno uveli originalne Windowse, sada će imati značajan benefit :)

 

Koliko to sve košta?

SVE ONO što smo programirali "ispod haube" WIPa, što je u stvari i najkompliciranije u cijelom ovom projektu - za sve je korisnike koji podupiru ovaj projekt održavanja i razvoja WIP poslovnog sustava kroz plaćanje mjesečne ugovorene naknade je POTPUNO BESPLATNO. Svi ostali, već su morali (ili još uvijek moraju) ponovno kupiti cijeli WIP poslovni sustav jer je analiza migracije iz "neke" verzije na trenutnu jednostavno nemoguća i time neisplativa.

Cijena pak implementacije fiskalizacije (dakle naših radova ako ne želite ovo raditi samostalno) a po gore navedenim uputama iznosi :

1. Ako s nama imate potpisan trenutno važeći "Ugovor o održavanju WIPa" : 0.00kn

2. Ako sve navedeno radite sami : 0.00kn
(ako se odlučite samostalno, a nakon svega zatražite našu intervenciju, naplatiti ćemo cijenu započetog radnog sata u iznosu od 400kn)

3. Ako sve gore navedeno radimo mi, metodom daljinskog spajanja putem Interneta : 200kn/računalo

4. Ako sve gore navedeno radimo mi, metodom da nam fizički donesete računalo u naš servis : 300kn/računalo

Sve, na žalost, plus PDV.

Sretno.

 • Četvrtak, 21 Ožujak 2013

Comments (0)

Ostavite komentar

Molimo Vas da se logirate kako bi mogli ostaviti komentar.