Podešavanje fiskalnog certifikata u WIPOS kasi

Video prikazuje prijavu fiskalnog certifikata i podešavanje WIPOS fiskalne blagajne ta fiskalizaciju.

Što ovaj video prikazuje?

Program "WIPOS FISKALNA BLAGAJNA" svaki izdani račun mora fiskalizirati. Fiskalizacija računa, u ovom našem programskom kontekstu, znači da WIPOS kasa mora obaviti točno propisane programske operacije nad računom. Ona mora obaviti slijedeće radnje :

  1. pretvoriti Vaš račun u propisani format za dostavu na Centralni Informacijski sustav porezne uprave
  2. Digitalno potpisati tako formatirani račun kako bi se znalo da ste račun izdali upravo Vi.
  3. Poslati račun na server porezne uprave
  4. Primiti sa servera porezne uprave JIR oznaku (Jedinstveni identifikator računa)

Kako bi WIPOS kasa, mogla digitalno potpisati račun koji ste izdali, ona mora moći rukovati Vašim certifikatom koji ste "dobili" od FINAe.

Certifikat je ništa drugo do jedna "obična" datoteka, u kojoj se nalazi Vaš tzv. Privatni i Javni ključ. Privatni ključ u toj datoteci je zaštićen lozinkom, koju ste Vi samostalno postavili prilikom preuzimanja certifikata sa FINAinog servera.

WIPOS kasi, dakle, treba pokazati gdje se nalazi datoteka certifikata, i treba joj upisati lozinku certifikata kako bi WIPOS KASA mogla pristupati Vašem privatnom ključu i njime digitalno potpisivati kako izdane račune tako i zahtjev za prijavom poslovnog prostora.

Ovaj video objašnjava sve što je potrebno, od trenutka od kada imate datoteku certifikata. Datoteka se incijalno zove "FISKAL 1.P12",
Iznimno se datoteka u našem video primjeru, zove "FISKAL 1.PFX", jer je to TESTNI certifikat koji smo mi dobili kao informatička tvrtka.

Važna napomena

Kada neki program rukuje Vašim certifikatom, potrebno je da taj program lozikom certifikata rukuje na tzv. SIGURAN NAČIN. To znači da, kada u program upišete lozinku Vašeg certifikata, a koju znate samo Vi, potrebno je da program odmah po spremanju lozinke, tu lozinku kriptira u nečitljivi oblik. Dodatno je potrebno omogućiti da kada se ta lozinka, pokuša prepisati u drugo računalo, da to računalo pokvari lozinku i ne dozvoli fiskalizaciju u Vaše ime.  Upravo tako radi WIPOS FISKALNA KASA. To je razlog zašto se lozinka prikazuje kao veliki niz "bezveznih" znakova. Na ovaj način, je Vaš certifikat siguran od krađe, i eventualnog potpisivanja tuđih računa, Vašim digitalnim potpisom.

 


Video kvaliteta i veličina prikaza

Napomena : desno dole, na ikonici "kotačića", (pojavljuje se tek kada pokrenete video zapis), možete podesiti kvalitetu prikaza ovog videa. Video je snimljen u HD 720p kvaliteti (vrlo visoka kvaliteta). Ako Vam je slika lošija, molimo Vas da podesite kvalitetu zapisa na 480p ili 720p.

Također, ako želite gledati video preko cijelog zaslona Vašeg monitora, kliknite na ikonicu kvadrata koja se nalazi na donjem desnom dijelu video prozora.

Za gledanje videa u većoj kvaliteti bez prekidanja, potrebna Vam je brža Internet veza (npr. ADSL).
 

Pisane mogućnosti WIPOS FISKALNE KASE

Više pisanih detalja o WIPOS FISKALNOJ BLAGAJNI pogledajte u WIPOS KASA KATALOGU !
 

Komentirajte ...

Pogledajte video i slobodno komentirajte. Vaši će nam komentari poslužiti za daljnje poboljšavanje mogućnosti WIPOS programa.

 

Želite još video uradaka o WIPOS FISKALNOJ KASI !

Evo poveznice na listu VIDEO zapisa na temu WIPOS fiskalne blagjane

 

  • Petak, 30 Studeni 2012

Comments (0)

Ostavite komentar

Molimo Vas da se logirate kako bi mogli ostaviti komentar.