WIP i naknadno fiskaliziranje računa + video

Sve gotovinske račune potrebno je fiskalizirati u roku odmah po njihovu izdavanju. 

Međutim Zakon o fiskalizaciji dozvoljava iznimke i propisuje ponašanje u takvim iznimnim situacijama kada nismo u mogućnosti račun fiskalizirati odmah.

U takvim situacijama, izdane a nefiskalizirane račune moramo NAKNADNO FISKALIZIRATI, odnosno naknadno ih dostaviti u CIS. (Centralni Informacijski sustav porezne uprave).

Predviđene su dvije situacije u kojima postoji potreba za naknadnom fiskalizacijom računa i to kako slijedi ...

Nema Internetske veze

U trenutku izdavanja računa dakle ne postoji Internetska veza.

U ovoj situaciji račun možete kreirati na računalu, isprintati ga na papir ali WIP ne može odmah dostaviti račun Internetom u poreznu upravu, pa niti iz porezne uprave dobiti JIR broj.

U takvim situacijama, se račun uredno ispisuje ali bez JIR broja.

Takav račun daje se kupcu i kupac bez čekanja odlazi.

Takav je račun, dakle račun bez JIRa, potpuno ispravan u periodu od slijedećih 48 sati, počevši mjeriti od dolazeće ponoći, a postaje i TRAJNO ISPRAVAN ako ga u roku od 48 sati naknadno fiskalizirate, dakle dostavite na server porezne uprave.

Neispravno Vam je računalo ili nemate struje

U trenutku potrebe za izdavanjem računa Vam je neispravno računalo, oštećen program ili npr. nemate "struje".

U takvoj situaciji ne možete uopće na računalu niti napraviti, niti na papir ispisati račun.

Zakon o fiskalizaciji je propisao da u poslovnom prostoru MORATE imati blok s obrascima za ručno izdavanje računa, tzv. "uvezena knjiga računa", koja je već i numerirana. Možete je navodno kupiti u Narodnim Novinama.

Rok za osposobljavanje računala u ovoj situaciji je isti kao i za slučaj kada Vam ne radi Internetska veza, dakle 48 sati počevši od nadolazeće ponoći nakon izdavanja paragon računa.

Nakon što osposobite naplatni uređaj, sve u međuvremenu "ručno" izdane račune, morate prepisati u naplatni uređaj i fiskalizirati takve račune. JIR koji dobijete na takvom novom računu, morate prepisati na paragon račun (ili "priklamati" jedan račun uz drugi).

Također sugeriramo da negdje u primjedbu, kroz program kreiranog računa, upišete i numeričku oznaku iz paragon računa -  kao poveznicu. (u WIPOS kasi postoji tipka za upis oznake paragon računa. WIPOS ima posebme video upute upravo za ovu situaciju.) 

Trajno pokvareno računalo 

U ovom slučaju, potrebno je osposobiti novo računalo, osposobiti novi program te sve osposobiti u dva moguća smjera : 

1. Ako su podaci sačuvani - tada se sve seli na novo računalo i osposobljava za daljnji rad

2. Ako podaci nisu sačuvani, onda je potrebno osigurati da se format fiskalnog računa ne ponavlja u tekućoj godini, to znači da se najčešće mijenja oznaka naplatnog uređaja (ako su računi pobrojani na razini naplatnog uređaja)

Odluku o ovome, što napraviti u slučaju kvara, nije uvijek lako donijeti. Potrebno je poznavati sve fiskalizacije uvjete po kojima je sustav radio do tada. 

Također napominjemo da je i ovdje rok za oporavak isti; 48 sati.

Kako naknadno fiskalizirati račun kroz program WIP

Naši programi WIP i WIPOS opremljeni su automatskim praćenjem nefiskaliziranih računa pa ih prema Vašem zahtjevu mogu pronaći (dohvatiti) i jedan za drugim automatski fiskalizirati.

Ovdje želimo naglasiti važnost procedure za naknadnu fiskalizaciju, pa apeliramo na Vaše poslovođe da u redovnu dnevnu proceduru uvedu i posao naknadne fiskalizacije. Najčešće je to na kraju radnog dana.

Video prikazuje način fiskalizacije u praktičnom smislu.

 

Napomena : video ima zvučni zapis, zato pojačajte zvučnike !

 

 


Za korisnike WIPOS fiskalne blagajne

Napominjemo da i program WIPOS fiskalna blagajna ima proceduru naknadnoga slanja nefiskliziranih računa. Evo poveznica : 

 

 

  • Written by: Mladen Babić
  • Ponedjeljak, 01 Travanj 2013

Comments (0)

Ostavite komentar

Molimo Vas da se logirate kako bi mogli ostaviti komentar.